Kreditkort

För oss som bor i Sverige och älskar att resa så finns det ett par kreditkort som är värda att titta på och här kommer en kort sammanställning och vilka kort jag rekommenderar för ”vem”. Jag själv kör med Bank Norwegian och SAS American Express då det enligt mig är en oslagbar kombination.

1. Bank Norwegian

Detta kortet rekommenderar jag för ”alla”. Detta då kortet inte har någon årsavgift och så fort du skaffar det så får du en startbonus värde ca 275kr som du kan använda till att delbetala resor eller betala i sin helhet. Tillskillnad från övriga kreditkort på denna sida så krävs det nämligen inte att du når upp i en viss poängmängd innan poängen kan utnyttjas.

Andra fördelar med kortet är att du får fria bankomatuttag i hela världen, till skillnad från andra kreditkort kan du även ta ut pengar på krediten räntefritt så länge du betalar hela fakturan när den kommer. Kortet är ett Mastercard och fungerar därmed i princip överallt! Varje gång du handlar så får du 1% bonus på beloppet. Enda nackdelen jag personligen ser med kortet är valutapåslaget som tillkommer utomlands på 1,75%.

Läs mer om kortet här och/eller ansök.

2. SAS American Express Premium

Amex är inte för alla utan för de som når upp i minst 150 000kr spendering per kalenderår. Gör du detta så får du nämligen en 50% poängrabatt för upptill 2 personer hos SAS och Star Alliance och då kan du få hiskligt bra värde tillbaka. Kortet i sig ger 15 eurobonuspoäng per 100kr.

Att nå 150 000kr på ett kalenderår kan vara svårt men det finns knep att ta till som att t.ex. betala räkningar mot avgift med kortet. T.ex. hyra, bredband, bilkostnader och annat. Detta kostar 2.5% i avgift och säg att du behöver betala 100 000kr i räkningar med kortet då ger det en avgift på hela 2500kr utöver årsavgiften på kortet som är 1000kr. Låter det korkat? Nej inte alls…

För när du når upp i 150 000kr så får du en poängrabatt som skapar ett stort värde om du använder den till t.ex. businessclass hos SAS. För att ta ett konkret exempel en business class till New York kostar runt 15000-25000kr för en person. Säg att du samlar ihop poäng och får rabatten, då behöver du 50000 poäng och betala ca 400kr för att boka resan. Slår man ihop kostnaderna 2500+1000+400kr så blir det 3900kr. Dvs du har fått en businessclass-resa värde 15000-25000kr för 3900kr, dvs samma pris som en ekonomibiljettt hade kunnat ligga på. Är ni två så blir ju besparingen ännu större. Och fördelen med SAS Amex Premium är även att det ingår ett gratis extrakort för din partner samt ett extra kort för dig själv så du t.ex. kan ta dina utlägg för ditt jobb på det kortet och få det särredovisat.

SAS Mastercard

Då tyvärr inte SAS American Express Premium fungerar på alla ställen så är ett SAS Mastercard vettigt att skaffa som backup-kort. Den största fördelen med kortet är att du får en bra startbonus! Men även att du givetvis kan tjäna eurobonuspoäng även där Amex inte fungerar. Kortet ger 10 eurobonuspoäng per 100kr.

Kortet i sig fungerar annars toppen i Sverige men bankomatuttag är dyra och valutapåslaget är högt utomlands på 2%. Jag personligen ser endast ett skäl till att ha kortet efter första året när man får betala 395kr (första året är det 50% rabatt) och det är ifall man har ett behov att få in poäng till eurobonus för att enklare kunna använda sin 50% poängrabatt hos Amex.

Får man in eurobonuspoäng i tillräcklig takt t.ex. genom att resa eller via partners så tycker jag att man kan fimpa kortet och köra på Norwegian-kortet som backup. Det är ju inte helt fel att samla in del poäng där med för kortare inrikesresor t.ex. och Norwegian-kortet har ju ingen årsavgift.

Coop MedMera Mer Mastercard

Från att ha ansetts som absolut bästa kort för att samla eurobonuspoäng för de som inte når upp i 150 000kr/år och därmed har Amex så har tyvärr Coop-kortet blivit riktigt dåligt för de flesta. Detta efter försämringar i raskt tempo.

Kortet i sig har en del fördelar dock och det är en väldigt bra reseförsäkring samt inget valutapåslag. Kortet har även gratis bankomatuttag. Dock börjar ränta räknas från uttagsdagen vilket gör det till en dålig affär, sätter man in pengar i förskott så man ligger plus så kan man dock ta ut i bankomater i hela världen utan vare sig bankomatavgift, ränta eller valutapåslag.

När man handlar med kortet så tjänar man 1 poäng per 2 kr. Växlar man detta till eurobonus så blir det 5 eurobonuspoäng per 100kr. Dvs sämre än Amex och SAS Mastercard.

SAS Travelcash Mastercard

Detta är ett så kallat prepaid Mastercard vilket innebär att du sätter in pengar i förväg som ett slags kontantkort. Kortet i sig är gratis att använda och inneha men det förekommer en del otrevliga avgifter såsom om du inte använder kortet på 13 månader så börjar det dras en inaktivitetsavgift. Skulle du använda kortet utomlands så blir växlingsavgift/valutapåslag uppemot 4-5% vid tester vilket är brutalt dåligt.

Så jag skulle personligen bara rekommendera kortet för användning inom Sverige samt ifall man inte kan skaffa kreditkort t.ex. pga betalningsanmärkningar eller liknande. Viktigt är att ha koll på de olika avgifterna när det kommer till framförallt detta kort.

British Airways Visa

Detta kortet var för några år sedan helt okej men har haft en del försämringar på senare tid vilket enligt mig gör kortet dåligt. Därför väljer jag bara att nämna att kortet finns!